KU ROZUMIENIU KOŚCIELNEJ SYNODALNOŚCI - Rajczakowski, Jan (Społeczeństwo, 2022)
Papież Franciszek otwierając XVI Zgromadzenie Ogólne Synodu Biskupów na temat: Ku Kościołowi synodalnemu: komunia, uczestnictwo, misja chce, aby w jego prace byli zaangażowani nie tylko biskupi, lecz zaprasza również wszystkich ochrzczonych do uczestnictwa w tym procesie słuchania i rozeznawania woli Bożej dla Kościoła. Nie ma to być rewolucja, przewrót i obalenie czegokolwiek, a raczej odnowienie tego, co od początków Kościoła jest jego elementem podstawowym – słuchania i rozeznawania woli Bożej.