UNIA EUROPEJSKA – KRUCHA CZY WZMOCNIONA? - Grosse, Tomasz Grzegorz (Społeczeństwo, 2022)
Pośród korzyści, jakie przyniosła integracja europejska, znajdują się m.in.: dostęp do rynku wewnętrznego, zarządzanie funduszami rozwojowymi w ramach polityki spójności, poprawa bezpieczeństwa geopolitycznego. W ostatnim czasie walory integracji podważyły kolejne kryzysy dotykające UE oraz nieodpowiednia polityka antykryzysowa Brukseli oraz Berlina i Paryża. Daje się łatwo wykazać, że obecnie najwięcej szkody UE przynoszą odgórnie narzucane demokracjom narodowym lewicowe zasady organizowania sfery publicznej, którym zdecydowanie należy się przeciwstawiać, aby UE nie tylko utrzymać, ale również rzeczywiście wzmocnić.