ZAGADNIENIE TOŻSAMOŚCI CHRZEŚCIJAŃSKIEJ SPOŁECZEŃSTWA W KONTEKŚCIE POSTĘPUJĄCEJ LAICYZACJI - Bortkiewicz, Paweł (Społeczeństwo, 2023)
Zjawisko sekularyzacji i wpisane w nie procesy laicyzacji stanowią nieodłączny element współczesnego życia publicznego. Celem tych procesów jest odłączenie rzeczywistości religii od życia społeczno-kulturowego. Z drugiej strony zsekularyzowane obszary tego życia to płaszczyzny dawania przez Kościół świadectwa chrześcijańskiego. W życiu publicznym kościelne działanie duszpastersko-apostolskie zderza się z procesami laicyzacji ludzkiej społeczności.