Ars artium educatio puerorum – Sztuka nad sztukami – wychowanie młodego pokolenia. Część I: Antropologiczne podstawy wychowania i instytucje wychowawcze - Dec, Ignacy (Społeczeństwo, 2024)
Człowiek potrzebuje wychowania. Proces wychowania sytuuje się w sektorze osobowym bytu ludzkiego. Św. Tomasz z Akwinu w komentarzu do Analityk wtórnych Arystotelesa zostawił nam wymowne zdanie, wskazujące na życie duchowe człowieka: „Genus humanum arte et ratione vivit” (Rodzaj ludzki żyje sztuką i rozumem). W procesie wychowania człowiek powinien odkrywać przede wszystkim świat duchowych wartości, następnie winien kierować się nimi w swoim życiu osobistym i społecznym. Problematyka dotycząca wychowania stanowi ważną cząstkę nauczania Kościoła, przede wszystkim soborów powszechnych i papieży.