Społeczne obowiązki przedsiębiorstw - Dadak, Kazimierz (Społeczeństwo, 2024)
W ostatnich dekadach wielką popularność zdobyła teza, że świat biznesu ma obowiązki wobec społeczeństwa. W USA teoria ta zrodziła się w związku z wielkimi nadużyciami, jakie miały tam miejsce w okresie szybkiego rozwoju gospodarczego, począwszy od końca XIX w. Powszechnie uznana za słuszną konieczność urzeczywistniania przez przedsiębiorstwa celów „dobrych” z punktu widzenia całego społeczeństwa otworzyła jednak drogę do różnego rodzaju manipulacji. Światowi giganci technologiczni stają się strażnikami „prawdy”, którą sami ustalają, a instytucje finansowe udzielają pożyczek według kryteriów, które ich kierownictwa uznają za słuszne. W takim środowisku niejednokrotnie władze sprzyjają wybranemu sektorowi prywatnemu. W sytuacjach przeciwnych z kolei rodzi się pytanie, czy świat przypadkiem nie zmierza w kierunku – znanym nam z czasów „minionej epoki” – dominacji „interesu społecznego” elit nad interesem jednostki?