Czy katolicka nauka społeczna jest zdolna do projektowania przyszłości? Refleksje w oparciu o prognozy rozwoju sztucznej inteligencji oraz popularność idei transhumanistycznych - Adamski, Krzysztof (Społeczeństwo, 2025)
Niniejszy tekst stawia sobie za zadanie refleksję nad możliwością przezwyciężenia kryzysu trapiącego katolicką naukę społeczną, postrzeganą często jako naukę jedynie historyczną, niedającą adekwatnej odpowiedzi na aktualne wyzwania stojące przed człowiekiem. Jednym z zasadniczych czynników stanowiących motor rozwoju współczesnego świata jest technika, a szczególnie technologie teleinformatyczne stymulowane przez rozwój sztucznej inteligencji oraz wielonurtową ideę transhumanizmu. Refleksja zawarta w tekście odnosi się zarówno do diagnozy współczesności stawianej przez nauki społeczne, jak też podaje przykłady nowatorskich inspiracji w myśli katolickiej, w postaci dziedzictwa P. Teilharda de Chardina oraz filozofii techniki zawartej w książce Listy znad jeziora Como R. Guardiniego.