Dylematy wokół nauczania Kościoła na temat patriotyzmu - Burgoński, Piotr (Społeczeństwo, 2025)
Celem niniejszego artykułu było pokazanie dylematów, jakie mogą się rodzić, gdy postulowaną przez Kościół koncepcję patriotyzmu skonfrontujemy z innymi elementami jego społecznego nauczania. Przeprowadzone analizy pokazały, że po pierwsze, soborowa definicja dobra wspólnego nie stanowi przeszkody, by przedmiot patriotyzmu móc zaliczyć do tej kategorii. Po drugie, partykularny charakter patriotyzmu można uzasadnić na gruncie nauczania Kościoła, nie wykluczając perspektywy uniwersalistycznej. Po trzecie, postulowany przez Kościół model edukacji patriotycznej może oznaczać konieczność pogodzenia się ze słabszą formułą patriotyzmu jako efektem tej edukacji.