Integracja regionalna według katolickiej nauki społecznej - Grosse, Tomasz Grzegorz (Społeczeństwo, 2025)
Artykuł przedstawia model integracji regionalnej wprowadzanej po II wojnie światowej w Europie Zachodniej, którego nie zmieniły kolejne akcesje nowych państw europejskich. Autor diagnozuje najważniejsze dysfunkcje tego modelu, a następnie konfrontuje je z zasadami katolickiej nauki społecznej, poszukując inspiracji dla nakreślenia alternatywnego modelu integracji regionalnej. Na zakończenie rozważane są szanse wprowadzenia reform w projekcie integracji regionalnej, a więc możliwości zbudowania alternatywnego modelu współpracy w Europie.