Edukacja nad przepaścią - Rayzacher-Majewska, Aneta (Społeczeństwo, 2025)
Edukacja stanowi obszar działania o szczególnie doniosłym znaczeniu dla społeczeństwa. W artykule ukazano wybrane problemy współczesnego systemu kształcenia, zarówno pod względem założeń teoretycznych i wprowadzonych lub planowanych zmian, jak i praktyki szkolnej oraz trudności związanych z realizacją procesu nauczania–uczenia się. Szczególna uwaga skoncentrowana jest na potrzebie wychowania do wartości wobec redukowania znaczenia nauczania religii i etyki w szkole. W odniesieniu do kryzysów obserwowanych w środowisku dzieci i młodzieży podkreśla się konieczność odnowienia wychowawczych zadań szkoły oraz wzmocnienia aksjologicznych fundamentów kształcenia.