Luka prawna w ustroju demokratycznym w relacji prawo a filozofia polityki i etyka – wybrane przykłady - Stachurski, Michał (Społeczeństwo, 2025)
Artykuł analizuje zjawisko luki prawnej jako problemu etycznego w ustroju demokratycznym. Autor wskazuje, że luka prawna nie jest jedynie efektem błędów legislacyjnych, lecz stanowi zjawisko głęboko osadzone w relacji między państwem a obywatelem. Przedstawiono trzy perspektywy etyczne: liberalną (naruszenie równości i sprawiedliwości proceduralnej), konserwatywną (zagrożenie dla moralnej ciągłości wspólnoty) oraz personalistyczną (naruszenie godności osoby ludzkiej). Analiza konkretnych luk w polskim prawie konstytucyjnym i karnym ukazuje ich konsekwencje etyczne, takie jak erozja zaufania społecznego, nierówność wobec prawa oraz osłabienie autorytetu instytucji. W zakończeniu podkreślono, że skuteczne przeciwdziałanie lukom prawnym wymaga zarówno precyzyjnego stanowienia prawa, jak i refleksji etycznej nad dobrem wspólnym oraz odpowiedzialnością państwa wobec obywateli.