KONCEPCJE DZIAŁALNOŚCI OŚWIATOWEJ TADEUSZA CZACKIEGO - Tomko, Andrzej (Społeczeństwo, 2026)
Tadeusz Czacki urodził się 28 sierpnia 1765 r. w Porycku na Wołyniu. Zmarł natomiast 8 lutego 1813 r. w Dubnie na Wołyniu. Był członkiem Komisji Edukacji Narodowej, a także współtwórcą Konstytucji 3 Maja. Znany jest nie tylko z działalności gospodarczej czy prawniczej, ale nade wszystko oświatowej. Był współzałożycielem warszawskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, ale również głównym pomysłodawcą i organizatorem Liceum Krzemienieckiego.