ZNACZENIE RELIGII W KSZTAŁTOWANIU CYWILIZACJI ZACHODNIOEUROPEJSKIEJ : THE IMPORTANCE OF RELIGION IN SHAPING WESTERN EUROPEAN CIVILIZATION - Szopa, Rafał (Społeczeństwo, 2022)
Religia jest zasadniczą częścią cywilizacji zachodnioeuropejskiej. Kształtowała Zachód w specyficzny sposób poprzez supremację wartości/sił duchowych ponad doczesnymi. Religia jest potężnym czynnikiem kształtującym, ponieważ należy do ludzkiej natury. Ludzie są bytami religijnymi i przez to cywilizacja jest przesiąknięta religią, szczególnie Zachód, który w zasadzie został ocalony przez Kościół od zniszczenia po upadku Cesarstwa Rzymskiego.