DEWALUACJA SŁÓW, REWALUACJA CZYNÓW – KSZTAŁTOWANIE SIĘ WIĘZI SPOŁECZNYCH W OBLICZU WOJNY - Drozdowski, Mariusz (Społeczeństwo, 2022)
Pokój jest wielką wartością, ponieważ człowiek ma świadomość tego, czym jest okrucieństwo wojny, ale i odwrotnie – wojna wzbudza przerażenie i permanentny strach, gdyż prozaiczne czynności wykonywane każdego dnia mogą przynieść satysfakcję tylko w wolnym od wojny społeczeństwie. O pokój trzeba nie tylko zabiegać, ale również należy go budować w codziennych relacjach międzyludzkich przez słowa i czyny. Komunikaty werbalne i niewerbalne z jednej strony tworzą między ludźmi silne więzi społeczne, wzmacniają wewnętrznie, otwierają na innych, a z drugiej przyczyniają się do pogłębiających kryzysów, niechęci, nienawiści, a w rezultacie do konfrontacji o charakterze zbrojnym. Życie w prawdzie, w połączeniu z wolnością, sprawiedliwością i miłością, stanowi silny oręż w czasie wojny. Brak wspomnianych wartości prowadzi najpier w do dewaluacji słowa, zaniku zaufania, strachu przed realnym życiem i wyzwaniami, jakie ono w sobie zawiera, a w rezultacie czyni z człowieka jednostkę słabą, wyalienowaną, niepotrafiącą podjąć działania w imię dobra wspólnego.