IMPLIKACJE ETYCZNE NA TEMAT SZTUCZNEJ INTELIGENCJI - Sempryk, Jarosław (Społeczeństwo, 2023)
W tym artykule dokładniej przyjrzymy się ewolucji sztucznej inteligencji na przestrzeni lat, jej zastosowaniom oraz wyzwaniom etycznym, które stoją przed tą dziedziną. W miarę jak AI rozwija się, może znacząco zmienić wiele aspektów naszego życia, sprawiając, że stanie się ono bardziej efektywne, wygodne i spersonalizowane. Jednak wiąże się to również z istotnymi pytaniami dotyczącymi etycznych i społecznych implikacji, które wynikają z jej wykorzystania. Podczas tworzenia standardów etycznych dla sztucznej inteligencji istotne jest uwzględnienie różnorodnych perspektyw wynikających z różnic kulturowych i społecznych, aby uniknąć potencjalnych negatywnych konsekwencji, takich jak wykluczenie, nadużycia i naruszenie praw. Zaangażowane strony pracują nad opracowaniem wytycznych i kodeksów postępowania, a także nad tworzeniem instytucji i mechanizmów nadzorczych, które mają na celu egzekwowanie standardów etycznych w dziedzinie sztucznej inteligencji.