Ars artium educatio puerorum – Sztuka nad sztukami – wychowanie młodego pokolenia. Część II: Wychowanie do wartości - Dec, Ignacy (Społeczeństwo, 2024)
Człowiek żyje wartościami, które najprościej można podzielić na dwie główne gru¬py: wartości duchowe i wartości materialne. Wartości materialne to przede wszystkim: władza, pieniądze (posiadanie), swawola, wolność od zobowiązań. Natomiast wartości duchowe to te zwią¬zane z intelektualnym poznaniem i duchowym pożądaniem. Już w starożytności, wyróżniając trzy typy poznania: teoretyczne, praktyczne i wytwórcze, Arystoteles przypisał im następujące warto¬ści: poznaniu teoretycznemu – wartość prawdy, poznaniu praktycznemu – wartość dobra, pozna¬niu twórczemu – wartość piękna. Te właśnie wartości powinny być zdobywane przez człowieka w procesie wychowania i samowychowania. Mogą one być osiągane ludzkim wysiłkiem wspoma¬ganym łaską Bożą.