Odpowiedzialni za solidarność społeczną - Zwoliński, Andrzej (Społeczeństwo, 2024)
Odpowiedzią na zagrożenie grzechem niesprawiedliwości społecznej i ekonomicznego wyzysku słabszych jest postulat budowania społeczeństwa solidarnego, w którym silniejsi i bogatsi biorą odpowiedzialność za słabszych i biednych, świadomi więzi, jakie łączą jedną rodzinę ludzką. Nie wystarczy postulat tolerancji, która jest zaledwie postulatem wystarczającym dla zaistnienia sprawiedliwości, lecz jej nie powoduje, a tym bardziej nie zapewnia. Dopiero w solidarności następuje uznanie cierpień i niedoli innych ludzi za sprawę własnej odpowiedzialności, a ich złagodzenie czy nawet usuniecie – za własne zadanie.