Polski system podatkowy w świetle katolickiej nauki społecznej - Wójcik, Eliza (Społeczeństwo, 2025)
Życie w społeczeństwie wiąże się z koniecznością nieustannego dokonywania wyborów moralnych, które dotyczą różnych aspektów ludzkiej egzystencji, także tych gospodarczych. Wyboru dokonuje również ustawodawca, prowadząc określoną politykę podatkową. W artykule przedstawiono wskazówki, jakich dostarcza katolicka nauka społeczna odnośnie do kształtowania systemu podatkowego oraz opisano, na ile nauka Kościoła znajduje odzwierciedlenie w polskim prawie podatkowym.