O współczesnych wyzwaniach w dziedzinie wychowania, edukacji i życia rodzinnego. Uwagi filozoficzne i pedagogiczne - Skrzydlewski, Paweł (Społeczeństwo, 2025)
Byt rodziny nigdy nie był tak mocno zagrożony jak współcześnie, a sama rodzina nie napotykała tak licznych i skomplikowanych przeszkód do wypełniania swej misji jak dziś. Skutkuje to przede wszystkim osłabieniem człowieka i jego wspólnot życia, takich jak naród, wspólnota lokalna oraz państwo. Słaby człowiek często nie potrafi sprostać zadaniom małżeńskim i rodzinnym, stając się złym obywatelem. Świat Zachodu (cywilizacja łacińska) ulega licznym przemianom, także w obszarze wychowania, edukacji i życia rodzinnego, z których wiele ma destrukcyjny wpływ na rozwój i doskonałość człowieka. Obok ateizacji i laicyzacji szczególnie niebezpiecznym zjawiskiem jest osłabianie naturalnych kręgów ludzkiego wychowania i edukacji. Najważniejszym z nich pozostaje rodzina jako wspólnota życia i miłości, autentyczna komunia osób. Filozofia realistyczna pozwala nie tylko ukształtować i obronić właściwe dla edukacji i wychowania rozumienie człowieka, lecz także przeciwstawić się fałszywym teoriom i praktykom wychowania, chroniąc życie publiczne przed stale zagrażającą cywilizacją śmierci.