Katolicka nauka społeczna u progu pontyfikatu papieża Leona XIV. Doświadczenia, wyzwania i perspektywy - Wuwer, Arkadiusz (Społeczeństwo, 2025)
Tekst przedstawia wyzwania i perspektywy katolickiej nauki społecznej w kontekście nowego pontyfikatu papieża Leona XIV. Autor, wychodząc od historycznych modeli relacji Kościoła ze światem, wskazuje na współczesne napięcia oraz zasadnicze problemy kształtujące katolicką myśl społeczną: kryzys antropologiczny, przemiany technologiczne i ekologiczne, a także wyzwania komunikacyjne i instytucjonalne. Analiza podkreśla konieczność prowadzenia dialogu ze współczesnym społeczeństwem, twórczego rozeznania znaków czasu oraz odnowy metodologicznej. W konkluzji akcentowana jest potrzeba, aby katolicka nauka społeczna zachowała charakter dynamicznego narzędzia ewangelizacji i ramy dla budowania tego, co w teologicznym dyskursie określane jest mianem „cywilizacji miłości”, wspierając misję Kościoła rozumianego jako dar dla świata.